Sunday, December 22, 2013

Kerst dessert : vegan chocolade taart

Vandaag ben jarig, een goede reden voor taart ;) Ik ben 24 geworden, time flies.
Ik moest deze taart met jullie delen, want echt.. dit is de ultieme vegan chocolade taart!
Het recept komt van Though like tofu en ik heb het een beetje aangepast.
Echt een kerst recept is het niet, maar hey, met chocolade taart zit je altijd goed toch?
Chocolade mousse, chocolade cake, een laagje jam, noten en chocolade snippers, i love it.
Als je deze taart met kerst maakt is het ook leuk om hem te garneren met wat rode bessen.

Oja, deze taart is niet alleen geweldig voor kerst of een verjaardag, het is ook een hele goede PMS taart ;)


Deze taart maken is helemaal niet moeilijk alleen de chocolademousse moet lang opstijven.
Handig is om deze de avond van te voren alvast te maken, dan kun je de rest van de taart de volgende dag in één
keer afmaken en hoef je niet lang te wachten.


Wat heb je nodig?

voor de mousse:

2 pakjes alpro soja opklop slagroom
3 eetlepels agave siroop
200 gram extra pure chocolade (suikervrij)

voor de taart:

1 cup plantaardige melk
2/3 cup kokosbloesemsuiker
1/3 cup zonnebloemolie
2 theelepels vanille aroma
1 cup meel
1/3 cup cacaopoeder
3/4 theelepel bakingsoda
2/3 zakje bakpoeder
snufje zout
suikervrije jam (aardbei, framboos of kersen)
pecan noten
wat pure chocolade, geraspt

een springvorm van ongeveer 18cm

Hoe maak je het?

de mousse:

Smelt de chocolade met de agavesiroop au bain-marie tot een glad mengsel.
Klop ondertussen de slagroom tot deze stijf en fluffy is. (Dit duurt wat langer dan de 2 minuten wat op het pakje staat).
Vouw de chocolade voorzichtig door de slagroom met een spatel, zo blijft de slagroom luchtig.
Als het goed gemengd is zet je de chocolademousse afgedekt in de koelkast.
Laat minimaal 5 uur opstijven.

de taart:

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Meng de melk met de olie, kokosbloesemsuiker en vanille aroma.
Meng in een andere het meel, cacaopoeder, bakingsoda, bakpoeder en zout.
Voeg de droge ingredienten bij de natte ingredienten en mix het tot een glad beslag.
Vet een springvorm in met wat olie en bekleed de bodem met bakpapier.
Giet het beslag in de springvorm en bak de taart ongeveer 35 minuten.
Controleer met een prikker of de taart gaar is, als de prikker schoon uit de taart komt is de taart gaar.

Laat de taart helemaal afkoelen.
Snijd hem voorzichtig horizontaal doormidden.
Besmeer één kant met een laag jam (de bovenkant is het makkelijkst) en de andere kant met een dikke laag chocolademousse.
Leg de delen voorzichtig op elkaar, zodat de frambozenjam op de chocolademousse ligt. Bij mij ging dit niet helemaal goed, de delen lagen een beetje scheef op elkaar en in de bovenkant zat een scheur.. maar dat is geen ramp want met de chocolademousse kun je dit verstoppen ;)
Smeer de rest van de chocolademousse over de taart tot deze helemaal bedekt is.
Garneer de taart met wat pecannoten en geraspte chocolade.


Enjoy!

0 comments:

Post a Comment