Tuesday, July 9, 2013

Vlechtbrood

Hoewel ik eigenlijk maar heel weinig brood eet vind ik het af en toe leuk om zelf een brood te bakken voor een speciale lunch bijvoorbeeld.
En omdat ik geen broodbakmachine heb ben ik aangewezen op recepten voor broden die gewoon in de oven kunnen.
De basis van dit recept komt uit de allerhande, ik heb het recept aangepast om het brood nog lekkerder te maken.

De meeste recepten op deze blog zijn makkelijk en kosten weinig tijd, dit brood maken is niet ingewikkeld maar omdat het deeg moet rijzen ben je er wel een tijd mee bezig.
Eigenlijk niet erg, want als het deeg moet rijzen heb je mooi de tijd om wat lekkere smeersels voor op het brood te maken.
Ik maakte 2 broden zodat ik er één in kon vriezen.

Wat heb je nodig? voor 1 brood.

800 gram volkoren meel
2 eetlepels honing
2 zakjes gist
1 ei
1 eetlepel zeezout
30 gram pompoenpitten
30 gram zonnebloempitten
10 gram sesamzaad
10 gram maanzaad
2 eetlepels lijnzaad
500 ml lauwwarm water

Hoe maak je het?

Doe de gist, honing en 200 ml lauwwarm water in een kom.
Laat dit ongeveer 5 minuten staan tot het een beetje gaat schuimen.
Meng het meel met het zout in een kom.
Voeg het gistmengsel toe + 300 ml lauwwarm water.
Voeg de pitten en zaden toe, houd van de pompoenpitten en zonnebloempitten een klein deel over voor op het brood.
Kneed ongeveer 5 minuten tot je een soepel deeg hebt.
Is het te nat? Voeg dan wat bloem toe. Is het te droog? Voeg dan wat water toe.
Maak een bal van het deeg en laat het één uur rijzen in een afgedekte kom.
Zorg ervoor dat je deeg op een redelijk warme plaats staat.
Kneed de lucht uit het deeg.
Verdeel het deeg in 3 gelijke rollen en vlecht deze tot een brood.
Leg het brood op een bakplaat met bakpapier en bestuif het brood met wat meel.
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Bedek het brood met een vochtige theedoek en laat het nog 45 minuten rijzen.
Bestrijk met een kwastje het ei over het brood, strooi vervolgens de pompoenpitten en zonnebloempitten er over heen, druk het voorzichtig een beetje aan.
Zet het brood in de oven en bak het ongeveer 40 minuten tot het goudbruin is.
Controleer met een prikker of het brood gaar is.

Tip: heb je nog andere pitten of zaden in huis, dan kun je die natuurlijk ook gebruiken.
Tip: als je het brood in wil vriezen, snijd het dan alvast voor het in de vriezer gaat.






0 comments:

Post a Comment