Wednesday, July 17, 2013

Gezond eten voor onderweg

Het is zomer en (bijna) heel Nederland heeft lekker vakantie nu!
Ook de bouwvak begint voor de meesten deze of volgende week, en daarom vertrekken veel Nederlanders in deze weken naar de vakantiebestemming.
Super leuk, lekker even weg, genieten en tot rust komen!
Alleen de reis, vaak is deze lang en saai of juist hectisch.. en vooral met wat jongere kinderen kan de reis lastig zijn.
Tijdens een lange reis moet je natuurlijk eten en het is belangrijk dat je zorgt voor gezonde tussendoortjes.
Vaak verveel je je tijdens de reis en ga je snacken, dat heb ik in ieder geval altijd ;) Of je hebt geen tijd om een eettentje met gezond eten te zoeken (of je kan het niet vinden, of het is er gewoon niet..) waardoor je maar snel even een ongezond broodje of hapje naar binnen werkt.

Dit kun je voorkomen door je goed voor te bereiden, bedenk van te voren wat je als tussendoortjes mee wil nemen en plan tijd in om deze te maken.
Vooral als je met de auto of bus op vakantie gaat kun je makkelijk veel eten meenemen, zorg dat je een koelbox hebt om je eten en drinken lekker koud te houden.



Verse groenten en Fruit.
Als je een koelbox meeneemt zorg er dan voor dat je groenten en fruit meeneemt, lekker verfrissend en ook nog gezond en makkelijk.
Denk aan schijfjes komkommer, worteltjes en snoeptomaatjes.
Snijd alles van te voren in stukjes en doe deze in goed afsluitbare bakjes.
Om het wat leuker te maken meng je wat verschillende soorten fruit zodat je een verse fruitsalade hebt!
Tip: doe een klein beetje citroensap over het fruit zodat het niet gaat verkleuren.

Muesli repen.
Muesli repen zijn makkelijk te eten en vullen goed, een handig tussendoortje als je wel wat energie kan gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor haverrrepen en voeg dingen toe die je lekker vindt.
Muesli repen kun je bewaren in aluminiumfolie of een afsluitbaar bakje.

Gedroogd fruit.
Handig als je geen koelbox mee kan nemen en toch wat zoets wil snacken.
Gedroogd fruit is sowieso heel geschikt om flink wat mee te nemen omdat het lang goed blijft en je dus op vakantie ook altijd nog wat bij te hand hebt. Fijn om in je tas te hebben wanneer jij of de kinderen even iets willen eten.

Power balletjes.
Power balletjes smaken ongezond maar zijn heel gezond, en je krijgt er veel energie van.
Ideaal om mee te nemen (wel gekoeld!) en te eten in plaats van een snoepje.
Probeer eens deze veganistische power balletjes die er net zo lekker uitzien (en smaken!) als bonbons.



Noten.
Noten zijn altijd makkelijk om mee te nemen. Kies wel voor ongebrande en ongezouten noten want die zijn veel gezonder. Deze kun je kant en klaar kopen of je kan zelf een notenmix maken, lekker!
 
Koekjes & Muffins.
Zeker als je met kinderen op vakantie gaat is het handig om koekjes of muffins mee te nemen, op vakantie gaan is een leuk avontuur en daar hoort natuurlijk wat lekkers bij ;)
Kies wel voor gezonde koekjes of muffins zonder suiker zoals deze snelle havermout koekjes of deze makkelijke appel yoghurt muffins.
Geen tijd om zelf te bakken? Neem dan wat stukjes pure chocolade (minstens 70% cacao) mee voor onderweg.

Gekookte eieren.
Een eitje is gezond, lekker en bijna iedereen lust het wel.
En wat is er nou makkelijker dan een paar eieren koken en ze vervolgens in de koelbox doen, een goed tussendoortje voor onderweg dus.

Drinken.
Neem voldoende water mee, vul zelf glazen flessen of koop pakken (geen plastic flessen!) water in de supermarkt.
Als frisdrank kun je bijvoorbeeld zelf ice tea maken, lekker verfrissend!

Tips!
- Neem een vochtige doek mee (in een afsluitbaar zakje) voor plakhanden en knoeien.
- Bedenk van te voren hoeveel je mee wil nemen, je wil geen honger krijgen onderweg maar pak ook niet te veel in! Zorg dat de verse producten voldoende zijn voor de reis en neem desnoods wat extra noten en gedroogd fruit mee, zo voorkom je dat je de helft van je baksels weg moet gooien omdat ze niet meer goed zijn.


Ik hoop dat ik jullie hiermee wat ideeën heb gegeven voor onderweg, en ik wens alle lezers natuurlijk een hele fijne vakantie toe! :)

0 comments:

Post a Comment