Friday, September 6, 2013

Beter leven?

In het programma Zembla was gisteren te zien dat Vion, de grootste Nederlandse leverancier van varkensvlees fraudeert met diervriendelijk(er) vlees.
Vlees wat verkocht wordt met het Beter Leven keurmerk blijkt helemaal niet zo diervriendelijk te zijn.

Wat er gebeurt is dat vlees wat voldoet aan de eisen van de dierenbescherming en daarmee het Beter Leven label krijgt gemengd wordt met bio-industrie vlees.
Dit vlees, geleverd door Vion wordt verkocht bij o.a. Albert Heijn en Plus, en wordt verwerkt in producten van Unilever.


Hoewel dit natuurlijk grote schande is verbaasd het mij niet echt.
Nadat een tijdje geleden in het nieuws was dat bio-industrie eieren verkocht worden als scharreleieren en scharreleieren als vrije-uitloop eieren was het gewoon afwachten wanneer zou blijken dat ook het Beter Leven keurmerk niet waterdicht is.

Zo'n keurmerk kan ook bijna niet waterdicht zijn. Vooral de grote bedrijven zijn te machtig en bijna niet te controleren.
Je kan moeilijk bij elk bedrijf elke dag iemand van de dierenbescherming neer zetten die checkt of alles wel goed gaat en met een beschuldigend vingertje begint te wijzen als er iets niet helemaal klopt.

Maar dit is natuurlijk wel een probleem voor de consument.
Wanneer je als consument bewust kiest voor Beter Leven vlees en bereid bent daar meer geld voor te betalen wil je ook de zekerheid hebben dat de dieren werkelijk een beter leven hebben gehad dan de bio-industrie dieren.
Met steeds meer fraude in de voedingsindustrie krijg je op een gegeven moment toch een "ik-geloof-er-niks-van" mentaliteit? Want waarom zou je meer geld betalen voor vrije-uitloop eieren of Beter Leven vlees als het toch dezelfde troep is als de goedkopere bio-industrie producten?

[bron foto: www.inallestraten.nl ]

Wat kun je zelf doen?

De meest logische oplossing voor mij is gewoon geen vlees eten, en geen vis en verder weinig dierlijke producten. Dit omdat de Beter Leven dieren misschien wel een beter leven hebben gehad als bio-industrie dieren, maar naar mijn mening geen goed leven.
Maar ik snap ook dat niet iedereen zomaar wil stoppen met het eten van vlees.
Lokaal kopen kan een dan een goed alternatief zijn.
Zo heb je in het dorp waar mijn ouders wonen een geitenkaas boerderij waar de geiten een fijn en goed leven hebben. De eieren haal ik daar bij mensen die zelf kippen houden. De kippen hebben een mooi groot stuk grond en je kan zien dat de kippen gezond en gelukkig zijn.
Het fijne is dat je op die manier met eigen ogen kan zien hoe de dieren leven en niet afhankelijk bent van een logo op de verpakking.
En vaak zijn er lokaal heel wat heerlijke producten te krijgen als je even zoekt!
Als dat niet het geval is kun je er voor kiezen om je producten in een biologische winkel te halen, de kans op fraude is hierbij veel kleiner dan bij de supermarkt omdat biologische winkels vaak lokaal inkopen en zelf meer waarde hechten aan eerlijke producten dan een grote supermarkt.

Heb je nog tips of ideeën om eerlijk te eten? Deel ze dan hieronder!

0 comments:

Post a Comment