Thursday, November 21, 2013

Lunchen zonder brood

Een gevarieerde lunch is iets wat er bij veel mensen vaak een beetje bij inschiet, als ik het erg druk heb merk ik dat ik al gauw naar de boterhammen met pindakaas grijp in plaats van wat meer aandacht te besteden aan mijn lunch.
Als je kinderen en een partner hebt waarvoor je ook lunch moet maken lijkt het al snel veel werk en komt het er vaak op neer dat je voor iedereen wat boterhammetjes smeert. Logisch, want het is makkelijk en niet zo veel werk.
Dit artikel heet "Lunchen zonder brood" omdat brood zo ongeveer de meest standaard lunch is in Nederland, niet omdat ik vind dat er iets mis is met brood. Een goed belegde speltboterham is naar mijn idee prima. Maar er zijn heel veel lekkere en makkelijke dingen die je mee kan nemen als lunch.
Variatie in voeding is belangrijk, en elke dag dezelfde lunch is gewoon heel erg saai ;)


Hieronder wat ideeën voor een lekkere lunch zonder brood. Dit zijn allemaal dingen die je makkelijk mee kan nemen naar werk/school, en die je koud kan eten. Thuis kun je natuurlijk zo uitgebreid lunchen als je zelf wil en eventueel dingen opwarmen.

Kliekjes! Restjes avondeten zijn heel geschikt om de volgende dag als lunch te eten. Je hoeft het maar uit de koelkast te pakken en klaar is je lunch. Veel dingen zijn koud ook lekker, denk aan pasta, couscous, quinoa, rijst, gekookte groenten enz. Dit is nog minder werk als een boterham smeren.
Bij het bereiden van het avondeten kun je hier al rekening mee houden door wat meer te maken zodat je een portie over houd voor de lunch.

Wraps zijn erg lekker om te eten als lunch en je kan ze vullen met wat je lekker vind. Je kan gewone wraps gebruiken maar je kan ook veggie wraps maken van een slablad.
Wikkel de wraps in aluminiumfolie voordat je ze in je lunchtrommeltje stopt, zo voorkom je dat de vulling er uit valt.

Rauwkost met een dipsaus is super makkelijk en snel. Denk aan notenpasta, avocado dip of hummus met stukjes wortel, komkommer, paprika, snoeptomaatjes en bleekselderij. Vul je lunchtrommel met rauwe groentjes en neem de dipsaus mee in een apart bakje.

Maak dingen vooruit. Bak op zondag alvast iets lekkers wat je de rest van de week mee kan nemen/mee kan geven voor bij de lunch zoals deze haverrepen, muffins of havermoutkoek met appel.
Denk bijvoorbeeld ook aan raw brownies of power balletjes , gezond en vol met voedingsstoffen, en een hele lekkere snack voor in je lunchtrommel ;)

Salades zijn altijd handig als lunch, het is snel klaar en je kan het makkelijk aanpassen aan je eigen smaak. Maak er een goed gevulde salade van, niet alleen wat ijsbergsla met tomaat en komkommer.
Denk aan pasta of quinoa, verschillende soorten groenten en voeg wat noten, zaden of pitten toe aan je salade.
Een dressing kun je het beste meenemen in een apart bakje en dit pas over je salade schenken als je gaat lunchen.

Pannenkoeken of een omelet is zo gemaakt en ze zijn beide ook koud erg lekker. Pannenkoeken kun je bijvoorbeeld bestrooien met wat kaneel en stukjes appel, of besmeren met notenpasta of pure chocoladepasta.
Aan de omelet kun je allerlei groenten toevoegen. Je kan hem ook bakken met alleen wat kruiden en daarna vullen met groenten om hem op te eten als een soort wrap.

Extra dingen die je mee kan nemen in je lunchtrommel zijn bijvoorbeeld noten, pitten of gedroogd fruit. Een stuk vers fruit is natuurlijk altijd goed om mee te nemen. Een stukje pure chocolade is een echte verwennerij voor in de lunchtrommel. Allemaal goed als tussendoortje of aanvulling bij de lunch en het kost geen enkele moeite of voorbereiding.

Wanneer je wat gevarieerder wil lunchen is enige voorbereiding wel handig. Bedenk op tijd wat je mee wil nemen als lunch en niet 5 minuten voordat je naar je werk of naar school moet ;)
Veel dingen kun je meerdere dagen of de avond van te voren maken.
Verder is een goede lunchtrommel belangrijk, zonde als je lunch door heel je tas heen ligt wanneer je op je werk/school komt. Er zijn allerlei lunchtrommels te koop, groot, klein, met aparte vakjes, bentoboxen, met koelelementen enz. dus kijk wat bij jou past.
Voor kinderen is een stevige lunchtrommel die niet snel breekt handig omdat die nog wel eens met hun tas gooien ;)

Heb je zelf nog lunchtips? Deel ze dan vooral hieronder!

0 comments:

Post a Comment