Friday, November 8, 2013

Chocolade frambozen taart - vegan & raw

Mijn plan was heel fanatiek aan mijn afstudeer project te gaan werken, er ligt hier een enorme to-do list en het leek me wel fijn om daarvan eens wat dingen door te kunnen strepen.
Maar niks lukte, illustrator liep steeds vast en de frustratie sloeg toe.
Dus ging ik een taart bakken! (hoezo studie ontwijkend gedrag?)
En niet zomaar een taart, een chocolade frambozen taart die niet alleen raw en vegan is maar ook nog glutenvrij en suikervrij. Klinkt goed toch?
O en hij is natuurlijk ook heel lekker, frambozen & chocolade is een van nieuwe lievelings combinaties.

Ik gebruikte voor de op taart diepvries frambozen omdat ik deze nog in huis had, maar ik raad je aan om verse frambozen te gebruiken omdat diepvries frambozen een beetje papperig worden zoals je kan zien op de foto's. Voor de smaak maakt het weinig uit, maar verse frambozen zien er mooier uit.
Voor de vulling kun je wel prima diepvries frambozen gebruiken.


Wat heb je nodig?

Voor de bodem:
1,5 cup cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
1/2 cup havermout (glutenvrij)
1 cup dadels
snufje zout

Voor de vulling:
1 cup dadels
1/3 cup kokosolie
5 eetlepels cacaopoeder
1 theelepel vanille extract, of het merg uit 1 vanillepeul
1,5 cup frambozen

Voor de topping:
frambozen
eventueel pure chocolade rasp

Hoe maak je het?

De bodem:
Snijd de dadels in stukjes (dat is makkelijker voor de blender) en doe deze samen met de cashewnoten, havermout en een beetje zout in de blender.
Meng het tot een plakkerige massa.
Vet een springvorm in met een beetje kokosolie.
Schep de massa in de taartvorm en druk deze goed aan, maak een klein opstaand randje (ongeveer 2 cm)

De vulling:
Doe alle ingrediƫnten in de blender en mix tot het glad is.
Als het te dik is voeg je een klein scheutje water of plantaardige melk toe tot je de gewenste dikte hebt.
Verdeel de vulling over de bodem en strijk het glad met een spatel. Deze spatel wil je aflikken, want de vulling is echt te lekker ;)
Zet de taart in de koelkast voor minimaal 2 uur zodat de vulling stevig wordt.

De topping:
Verdeel de frambozen over de taart, begin in het midden en maak er steeds een cirkel van frambozen omheen tot heel de taart bedekt is.
Garneer eventueel met wat pure chocolade rasp.


Je kan deze taart prima een dag van te voren maken, in de koelkast blijft hij zeker 3 dagen lekker.
Wanneer je de taart van te voren maakt kun de frambozen er wel het beste opleggen op de dag dat je de taart serveert.

Eet smakelijk!

0 comments:

Post a Comment