Friday, May 17, 2013

Hergroeibare groenten #1

Dat je zelf groenten en fruit kan kweken door zaden te planten wist iedereen natuurlijk al, maar wist je dat je ook groenten opnieuw kan laten groeien met de restjes die je normaal weggooit?
Het is makkelijk, leuk en natuurlijk goed voor je portemonnee.
Ik werd zelf in ieder geval heel enthousiast toen ik hier over las en heb inmiddels de lente ui en gember in bakjes staan.

Deze groenten zijn een kleine selectie van wat je allemaal zelf kan laten groeien met restjes, ik begin met deze groenten omdat ze makkelijk zijn en weinig plaats in beslag nemen, deze passen eigenlijk allemaal wel in een vensterbank.

Hoe werkt het?
Het is simpel, het deel van je groenten want je normaal weggooit na het afsnijden zet je in een beetje water of in een laagje aarde, en met minimale verzorging groeien je groente gewoon opnieuw!

Lente ui.



Je neemt het overgebleven witte deel van de lente ui en zet deze in een bakje of glas met een klein laagje water.
Als je meerdere lente uitjes gebruikt kun je deze met een elastiekje bij elkaar binden zodat ze mooi rechtop blijven staan.
Zorg ervoor dat het laagje water niet te hoog is, het mag niet over de bovenkant van het afgesneden deel komen. Zet het bakje of glas voor een raam waar het genoeg zon krijgt en de natuur doet zijn werk, binnen 3 tot 5 dagen zie je dat het opnieuw uit begint te schieten.
Ververs het water regelmatig, minimaal twee keer per week.
Als je wat van de lente ui nodig hebt snij je dit af en zet je de uien weer terug in het bakje.

Citroengras.



Met citroengras begin je hetzelfde als met lente ui, je zet het overgebleven deel in water en na ongeveer een week begint het opnieuw te groeien.
Wanneer het begint te groeien haal je het uit het water en plant je het in een bakje met aarde.
Zet het citroengras voor een raam waar het genoeg zon krijgt.
Snij steeds af wat je nodig hebt en laat het verder staan, het blijft groeien.

Gember.



Snijd een stukje gember af en plaats dit met het afgesneden deel naar boven in een potje met aarde.
Je zal zien dat er nieuwe kiemen uit de aarde komen, in de aarde zullen de wortels gaan groeien.
Wanneer je gember nodig hebt haal je het helemaal uit de aarde en snij je af wat je nodig hebt, de rest plant je terug.
Zorg ervoor dat de gember niet in de felle zon staat.

Bleekselderij.



Zet de onderkant van de bleekselderij (het deel waar de stengels aan elkaar zitten wat je normaal weggooit) in een schaaltje met water, spray de bovenkant elke 3 dagen nat zodat het niet uitdroogt. Na ongeveer 7-10 dagen zullen er aan de bovenkant nieuwe blaadjes gaan groeien. Als de blaadjes beginnen te groeien haal je de bleekselderij uit het water en plaats je hem in een pot met aarde, zodat alleen de blaadjes boven de aarde uit komen.
Laat het groeien en snijd wat stengels af als je ze nodig hebt, laat de bleekselderij gewoon in het potje staan en het zal blijven groeien.

Knoflook.



Je hebt alleen een knoflook teentje nodig om een knoflook plant te laten groeien.
Doe je teen knoflook met de onderkant naar beneden in een potje met aarde, en zet het potje op een warme plek met veel zonlicht.
Als de knoflook goed uitgeschoten is knip je de scheuten af.
Wacht af, en als het goed is groeit er nieuwe knoflook.


Nou is het weer in Nederland natuurlijk niet altijd even goed om groenten te kweken en wanneer je je groenten buiten zet is het beter om ze in de winter binnen te zetten. Het is dan ook handiger om ze in een pot te zetten in plaats van in de grond.
Wat ook erg leuk is, is om dit samen te doen met je kinderen, het is leerzaam en leuk voor ze en wie weet helpt het ook nog om ze meer groenten te laten eten.

0 comments:

Post a Comment