Saturday, May 18, 2013

Anti verspilling asperge soep

Schandalig dat ik als foodie nog geen recepten met "het witte goud" heb gepost want het is al weer even aspergetijd!
Hier een simpel recept waarbij je alles van de asperge gebruikt, geen verspilling dus!

Veel mensen gooien de schillen en harde onderkanten van de asperges weg, zonde want je kan hier heerlijke soep mee maken.

Voor deze soep heb je in principe alleen de schillen, harde onderkanten en het kookvocht nodig, maar het is natuurlijk wel extra lekker om wat stukjes asperge in de soep te doen.

Wat heb je nodig?

2 liter kookvocht/aspergewater
de schillen en harde onderkanten van ongeveer 500 gram asperges
70 gram roomboter
70 gram bloem
2 groenten bouillonblokjes
2 dl soja room (soja melk kan ook, dan wordt de soep wat dunner)
1 eetlepel verse peterselie, of 1 theelepel gedroogde peterselie
peper
zout
snufje nootmuskaat
eventueel een paar asperges

Dit zijn de hoeveelheden die ik gebruikt heb, wanneer je minder asperges hebt kun je de hoeveelheden aanpassen, proef af en toe of je de smaakverhouding goed vindt.

Hoe maak je het?

Doe de schillen en onderkanten van de asperges in het kookvocht en breng dit aan de kook. Laat het 30 minuten zachtjes koken zodat er zo veel mogelijk smaak aan het kookvocht komt. Na een half uur koken zeef je het kookvocht.
Smelt de boter in een pan (neem een grote pan, alle soep moet er in passen) en voeg vervolgens de bloem toe. Roer dit tot een papje en voeg onder voortdurend roeren langzaam het kookvocht toe.
Los de bouillon blokjes op in het kookvocht en voeg daarna de room toe.
Als je stukjes asperge in je soep doet voeg je deze toe en kook je ze ongeveer 5 minuten mee.
Doe de peterselie in de soep en breng hem vervolgens op smaak met peper, zout en een beetje nootmuskaat.
Geniet van je heerlijke aspergesoep!

Tip: ook lekker met stukjes groene asperges!
Tip: maak een grote pan en vries een paar porties soep in, dan kun je ook na de aspergetijd nog genieten van je aspergesoep.

Ik maakte de soep met soja melk in plaats van room omdat ik een wat lichtere soep wilde maken vandaag, en zonder stukjes asperge want die waren allemaal al opgegeten ;)




0 comments:

Post a Comment