Wednesday, August 21, 2013

Maatcups & spoons

Vaak (lees: heel vaak!) ben ik op zoek naar nieuwe recepten op internet en zo kom ik veel Amerikaanse recepten tegen.
Amerikaanse recepten zijn geschreven in cups en spoons, een maatsysteem wat naar mijn idee veel handiger is dan grammen.
Alleen had ik geen cups en maatlepels, en dan is het dus echt helemaal geen handig systeem omdat je alles moet omrekenen. Een cup bloem weegt namelijk niet hetzelfde als een cup boter, dus ik zat altijd met van die omrekentabellen te klooien als ik een Amerikaanse recept ging maken ;)

[bron foto: www.trueval.com]

Inmiddels heb ik een setje maatcups aangeschaft bij Albert Heijn voor ongeveer 4 euro en ik gebruik ze echt super veel! Ze zijn niet moeders mooiste, maar je hoeft niet zelf te rekenen dus dat maakt niks uit. Ze zijn alleen verkrijgbaar bij Albert Heijn XL, niet in de kleinere winkels.
Ze verkopen er ook maatlepels maar ik kocht die van mij bij Flying Tiger voor 2 euro, dat zijn meer lepels en ook nog in hippe kleurtjes.
En sindsdien ben ik een gelukkiger mens ;) niet meer rekenen en dat voor maar 6 euro.
Bij kookwinkels verkopen ze uiteraard ook maatcups en lepels, die wellicht wat duurder zijn maar er dan ook een stuk mooier uitzien als je dat belangrijk vindt ;) 


Zolang je nog geen maatcups hebt kun je deze tabellen gebruiken, prima als je maar af en toe een Amerikaans recept maakt.
Dit zijn de omrekentabellen die ik ooit van internet haalde en heel lang gebruikt heb in de keuken. Als je ingrediënten gebruikt die niet in deze tabellen staan zoek dan even via google, dan vind je de juiste hoeveelheid meestal wel.


Weights of common ingredients in grams
Ingredient1 cup 3/4 cup2/3 cup1/2 cup1/3 cup1/4 cup2 Tbsp
Flour, all purpose (wheat)120 g 90 g 80 g 60 g 40 g 30 g 15 g
Flour, well sifted all purpose (wheat)110 g 80 g 70 g 55 g 35 g 27 g 13 g
Sugar, granulated cane200 g150 g130 g100 g65 g50 g25 g
Confectioner's sugar (cane)100 g 75 g 70 g 50 g 35 g 25 g 13 g
Brown sugar, packed firmly (but not too firmly)180 g 135 g 120 g 90 g 60 g 45 g 23 g
Corn meal160 g 120 g 100 g 80 g 50 g 40 g 20 g
Corn starch120 g 90 g 80 g 60 g 40 g 30 g 15 g
Rice, uncooked190 g 140 g 125 g 95 g 65 g 48 g 24 g
Macaroni, uncooked140 g 100 g 90 g 70 g 45 g 35 g 17 g
Couscous, uncooked180 g 135 g 120 g 90 g 60 g 45 g 22 g
Oats, uncooked quick90 g 65 g 60 g 45 g 30 g 22 g 11 g
Table salt300 g 230 g 200 g 150 g 100 g 75 g 40 g
Butter240 g 180 g 160 g 120 g 80 g 60 g 30 g
Vegetable shortening190 g 140 g 125 g 95 g 65 g 48 g 24 g
Chopped fruits and vegetables150 g 110 g 100 g 75 g 50 g 40 g 20 g
Nuts, chopped150 g 110 g 100 g 75 g 50 g 40 g 20 g
Nuts, ground120 g 90 g 80 g 60 g 40 g 30 g 15 g
Bread crumbs, fresh, loosely packed60 g 45 g 40 g 30 g 20 g 15 g 8 g
Bread crumbs, dry150 g 110 g 100 g 75 g 50 g 40 g 20 g
Parmesan cheese, grated90 g 65 g 60 g 45 g 30 g 22 g 11 g

Volume Conversions: Normally used for liquids only
Customary quantity
Metric equivalent
1 teaspoon
5 mL
1 tablespoon or 1/2 fluid ounce
15 mL
1 fluid ounce or 1/8 cup
30 mL
1/4 cup or 2 fluid ounces
60 mL
1/3 cup
80 mL
1/2 cup or 4 fluid ounces
120 mL
2/3 cup
160 mL
3/4 cup or 6 fluid ounces
180 mL
1 cup or 8 fluid ounces or half a pint
240 mL
1 1/2 cups or 12 fluid ounces
350 mL
2 cups or 1 pint or 16 fluid ounces
475 mL
3 cups or 1 1/2 pints
700 mL
4 cups or 2 pints or 1 quart
950 mL
4 quarts or 1 gallon
3.8 L

0 comments:

Post a Comment