Tuesday, August 27, 2013

Maaltijdsalades maken

Ik eet graag maaltijdsalades, vooral in de zomer als ik geen zin heb in zware warme maaltijden.
Een vriend van me zei laatst "maar dat is toch saai.. sla als avondeten?". De beste jongen dacht bij een salade aan wat kropsla met wat stukjes tomaat en komkommer. Dat is inderdaad saai.

Maar een maaltijdsalade hoeft helemaal niet saai te zijn! Je kan er eindeloos mee variëren en er een heerlijke voedzame lichte maaltijd van maken!
Dat bewijst SLA in Amsterdam wel! In dit hippe nieuwe restaurant kun je genieten van heerlijke verse biologische salades (die je ook mee kan nemen), biologische drankjes en verse sappen.
Ik heb er alleen nog maar hele positieve dingen over gehoord, dus als je in de buurt van Amsterdam bent ga dan eens langs bij SLA.
Woon je net als ik niet in de buurt van Amsterdam, dan kun je natuurlijk zelf ook een gezonde en lekkere salade maken.
Om een salade voedzaam en gezond te maken volg ik altijd 6 stappen, met deze 6 stappen weet je zeker dat je salade voldoende voedingsstoffen bevat en dat je niet na een uur weer honger hebt.

 
[bron foto: ah.nl]

1. Sla.
Kies als eerste de basis voor je salade, bestaande uit één of meerdere sla soorten.
Denk aan veldsla, bladsla, spinazie, rucola, ijsbergsla, kropsla, little gem enz.

2. Vulling.
Vulling klinkt een beetje raar he? Ik bedoel dat je iets kiest wat er voor zorgt dat de salade goed vult en dat het een volledige maaltijd is, hoe noem je dit?
Denk aan quinoa, couscous, pasta, linzen, kikkererwten, noodles enz.

3. Groenten.
Voeg lekker veel groenten toe aan je salade!
Denk aan paprika, courgette, komkommer, tomaat, mais, ui, wortel, bloemkool enz.
Je kan natuurlijk ook fruit toevoegen aan je salade, zoals avocado, lekker en heel gezond! Stukjes appel, peer, meloen of perzik zijn vaak lekker in een salade. Aardbeien, frambozen en ananas ook!

4. Hoofdingrediënt.
Kies een hoofdingrediënt voor in je salade.
Dit kan vlees, een vleesvervanger, vis, ei of kaas zijn.
Ik kies zelf vaak falafel, tempeh, tofu, geitenkaas of feta.

5. Topping(s)
Voeg toppings toe aan je salade zoals noten en zaden, dit maakt je salade veel lekkerder en het zorgt voor een bite.
Denk aan pompoenpitten, zonnebloempitten, pijnboompitten, lijnzaad, walnoten, amandelen, hazelnoten enz.
Ook lekker en gezond: voeg kiemen toe als topping! Denk aan alfalfa en tuinkers.

6. Dressing.
Wat is nou een salade zonder dressing?
Kies er voor om zelf een dressing te maken in plaats van een kant-en-klaar dressing te gebruiken.
In de kant-en-klaar dressings zitten vaak allerlei toevoegingen en suikers, zonde om die over je gezonde salade te schenken!

0 comments:

Post a Comment