Friday, April 5, 2013

Suiker vrij?

Waarom suiker vrij eten? Suiker heeft meer invloed op ons als vaak gedacht wordt, en het zit verwerkt in producten waar je het niet snel van verwacht.
Niet alle suikers zijn slecht voor ons, de suikers in onbewerkt fruit zijn zelfs gezond.
Als er gesproken wordt over suiker vrij wordt daarmee "vrij van geraffineerde suikers".
Wanneer er gevraagd wordt waarom suiker slecht is krijg je meestal deze twee antwoorden:
- je wordt er dik van
- het is slecht voor je tanden
maar..suiker doet veel meer! Als je veel suiker eet raak je er aan verslaafd, je energie level veranderd erdoor en je bent sneller vermoeid. Door suiker vrij te eten wordt je bloedsuiker spiegel stabiel en krijg je meer energie.
Bovendien verlies je gewicht, niet alleen omdat suiker een dikmaker is maar ook omdat je suiker verslaving verdwijnt en eetbuien daardoor minder worden.
Stoppen met het eten van geraffineerde suiker kan ook helpen bij het verminderen van hoofdpijn.

Als je suiker vrij wil gaan eten begin dan simpel.
- De eerste stap die je kan nemen is eten en drinken waar je normaal suiker aan toe voegt suikervrij te nemen of de suiker te vervangen.
Leer je koffie zwart drinken en doe wat fruit of gedroogd fruit in de yoghurt in plaats van een schep suiker.

- Als je een zoetekauw bent en gewend bent zoet te eten probeer dit dan wat te veranderen.
Het is vaak vooral in het begin even wennen maar je zult al snel merken dat het zonder al die suiker ook lekker is.

- Vervang je suiker.
Voor alle suiker vervangers geldt: met mate.
De beste suiker vervanger vind ik zelf fruit en gedroogd fruit.
Ook kun je bijvoorbeeld agave siroop gebruiken als vervanger voor suiker.
Honing kan ook gebruikt worden als suiker vervanger maar let wel goed op wat voor honing je koopt. De beste honing is pure biologische honing, aan veel honing is suiker toegevoegd dus lees de etiketjes.

- Maak dingen zelf!
In plaats van veel kant en klaar of in pakjes en zakjes te kopen kun je ook dingen zelf maken en dit hoeft helemaal niet veel werk te zijn.
Zoals bijvoorbeeld de lekkere appel yoghurt muffins (zie recepten), snel klaar, lekker en suiker vrij.
Het voordeel van zelf maken is dat je zeker weet wat er in zit en dat je dus geen stiekeme suikers eet.
Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel erg leuk!
En nogmaals, dit hoeven geen recepten te zijn waar je een halve dag mee bezig bent.
Als je een goed basis receptje voor brood, cake, koek enz hebt kun je daar veel mee experimenteren en varianten mee maken.

0 comments:

Post a Comment