Friday, April 12, 2013

Voedselverspilling, tips & tricks!

De kranten staan er weer vol mee deze week, we gooien te veel eten weg!
En hoewel we allemaal houden van eten.. en voedsel toch echt is om op te eten, beland er veel in de afvalbak. Zonde!
Een elke keer iets over de datum laten gaan of de hoeveelheid verkeerd inschatten gebeurt iedereen en is ook echt geen ramp, maar volgens milieu centraal gooit elke Nederlander elk jaar zo'n 50 kilo voedsel weg! Ze bedoelen hiermee voedsel wat nog wat eetbaar is (dus geen schilletjes enz.)
Schokkend en onwijs zonde van het heerlijke eten en het geld wat je er aan uit hebt gegeven.

Maar, dit kan anders! Met een paar kleine tips kun je verspilling al tegen gaan, goed voor het milieu en voor je portemonnee.

1. Plan je boodschappen!
Als je boodschappen gaat doen maak dan van te voren een lijstje en schrijf op wat je echt nodig hebt.
Houd je vervolgens ook aan dat lijstje en laad niet je hele wagentje vol met allemaal  lekkers wat je eigenlijk niet van plan was te kopen. Zo koop je niet te veel en hoef je dus ook minder weg te gooien.

2. Check aanbiedingen!
Kijk voordat je inkopen gaat doen in folders wat er in de aanbieding is en bedenk wat voor lekkers je daar mee kan gaan maken.
Zo bespaar je geld en voorkom je dat je nog allerlei extra producten koopt "omdat ze in de aanbieding zijn" (je kent dat wel, het is veel goedkoper, dus je neemt het mee. Vervolgens heb je veel te veel eten in huis en moet je alsnog de helft weggooien. Niet doen dus!)

3. Houdbaarheidsdatum.
Controleer hoe lang iets houdbaar is. Klinkt simpel, maar veel mensen doen dit niet.

4. Controleer je voorraad kast!
Check regelmatig wat je nog in de voorraad kast heb staan en wat er nog in de vriezer ligt.
Als er veel ligt of dingen die niet meer lang houdbaar zijn maak deze dan eerst op voordat je nieuwe inkopen doet. Zo voorkom je dat je geld uitgeeft aan nieuwe producten terwijl je voorraad over de datum ligt te gaan ;)

5. Hoeveelheden schatten.
Voordat je gaat koken maak dan een inschatting van hoeveel je nodig hebt. Als je eters krijgt is dit misschien wat lastiger maar voor je partner/gezin/jezelf kun je dit inmiddels echt wel inschatten.
Voorkom op deze manier dat je heel veel overhoud.

6. Bewaren.
Wanneer je toch eten overhoud of juist veel hebt gemaakt om er meerdere keren van te eten verpak het dan goed! Er zijn genoeg /bakjes en zakjes te krijgen om je eten goed te bewaren zodat het lekker blijft. Zonde als je het alsnog weg moet doen omdat je het niet goed verpakt hebt.

7.Kliekjesdag!
Zelf doe ik dit elke week, kliekjesdag! Een dag waarop je op maakt wat er over is gebleven de afgelopen dagen. Plan zo'n dag in! Zo voorkom je dat iets in je koelkast blijft staan met het idee "dat eet ik nog wel op" tot het niet meer eetbaar is ;)

0 comments:

Post a Comment