Thursday, October 31, 2013

Tofu & tempeh bereiden + marinade recept

Vaak hoor ik van mensen dat ze tofu en tempeh helemaal niet lekker vinden. "Een smakeloze spons" wordt het nog wel eens genoemd.
En daar dacht ik eerst ook zo over, want als je tofu en tempeh niet op de juiste manier bereid is het inderdaad een smakeloze spons.
Ik kan iedereen aanraden om met hiermee te experimenteren, ook als je het niet lekker vind, want als je het goed bereid is het een lekker en veelzijdig product.

Tofu.

bron foto: vegatopia

Er zijn 2 dingen die heel belangrijk zijn bij het bereiden van tofu: uitlekken en marineren.
Door tofu goed uit te laten lekken neemt het de marinade beter op en wordt de structuur steviger.

Uitlekken.
Leg een schone theedoek, of een paar velletjes keukenpapier op een bord.
Leg daar de tofu op en daar op weer een bord zodat de tofu er tussen geperst wordt.
Verzwaar dit door er bijvoorbeeld een pan of een stapel kookboeken op te leggen.
Laat dit een half uurtje staan.
Je kan de tofu voor of na het uitlekken in blokjes of plakjes snijden.

Marineren.
Vervolgens ga je de tofu eerst bakken en daarna pas marineren. (Dat klinkt niet logisch toch? Ik deed dat dus jaren verkeerd. Want met eerst bakken wordt de tofu veel lekkerder.)

Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de tofu hierin tot het een beetje krokant is.
Vervolgens maak je de marinade (recept onderaan).
Schep de tofu bij de marinade en zorg dat alles bedekt is met een laagje marinade. Laat dit een tijd staan zodat de marinade goed in de tofu kan trekken (ik houd meestal ongeveer één uur aan).
Als de marinade goed in de tofu is getrokken bak je de tofu even kort op, een paar minuten is genoeg.

Tip: kies voor biologische tofu, dit is echt veel beter voor het milieu. Niet biologische tofu is gemaakt van genetische gemanipuleerde soja.

Tempeh.


Tempeh is net als tofu een product van sojabonen. De structuur is anders, het is wat vaster en minder sponzig. Voor tempeh geldt hetzelfde als voor tofu, je moet het zelf lekker maken.

Marineren.
Snijd de tempeh in kleine blokjes of reepjes.
Schep de marinade erover en schep het goed door tot alle stukjes bedekt zijn met een laagje van de marinade.
Dek het af met vershoudfolie en zet het in de koelkast.
Hoe langer de marinade in de tempeh kan trekken hoe lekkerder het wordt.
Ik houd meestal minimaal 2 uur aan, maar je kan dit ook prima een hele nacht laten staan.

Marinade recept:

Wat heb je nodig?

4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels ketchup
2 eetlepels sesamolie
2 teentjes knoflook
ongeveer 1 cm gember (gemberpoeder of gembersiroop kan ook)
1 theelepel sambal

Hoe maak je het?

Pers de knoflook en rasp de gember.
Meng vervolgens alle ingrediënten goed door elkaar.

0 comments:

Post a Comment