Friday, October 25, 2013

Amazing discovery : lijnzaad

Ik bedacht me dat ik nog nooit een artikel had geschreven over lijnzaad terwijl ik het wel in veel van mijn recepten gebruik. Daarom dit artikel met wat meer info over dit gezonde zaadje.

Lijnzaad is zaad van vlas (daarom heet het in het Engels flax seeds), je kan het kopen (in de natuurwinkel of gewoon in de supermarkt) in de vorm van hele zaden, gebroken zaden en in de vorm van olie.
Lijnzaad zit vol met omega 3 vetzuren en poyfenolen, die de kans op hart en vaatziekten verminderen. Ook bevat lijnzaad veel antioxidanten, het staat op de 9e plaats van voedsel wat veel antioxidanten bevat.
De vezels in lijnzaad (33 gram vezels per 100 gram lijnzaad!) zijn goed voor je darmen.
Verder bevat lijnzaad een aantal vitaminen en mineralen, genoeg redenen dus om lijnzaad toe te voegen aan je voedingspatroon!


Het fijne aan lijnzaad is dat het een vrij neutrale smaak heeft en dat je het op heel veel manieren in gerechten kan verwerken.
Lijnzaad kun je prima toevoegen aan recepten voor cruesli, koekjes, crackers, broodjes, muffins enz.
Maar je kan het ook gewoon in een smoothie verwerken of een lepeltje lijnzaad in je yoghurt doen.
Lijnzaadolie kun je bijvoorbeeld gebruiken om een lekkere dressing te maken.
Ook kun je lijnzaad gewoon over een salade strooien of door gekookte rijst mengen.

Lijnzaad is ook heel handig om eieren te vervangen in recepten:
Je mengt 1 eetlepel gebroken lijnzaad met 3 eetlepels water en laat dit even staan.
Het wordt een soort gel die je prima kan gebruiken om eieren te vervangen in recepten.
Heel handig om bijvoorbeeld veganistische koekjes te bakken!
Je kan op die manier maximaal 2 eieren in een recept vervangen, bij recepten waarbij je meer eieren nodig hebt moet je een andere ei vervanger gebruiken.

recepten met lijnzaad:
haverrepen
cruesli
vegan havermout koekjes
groene smoothie
vlechtbrood
overnight oats

0 comments:

Post a Comment