Saturday, June 22, 2013

Kraanwater

Flesjes water, te koop in elke supermarkt, bij het tankstation, wie kent ze niet ;)
Iedereen koopt ze terwijl het kraanwater hier prima te drinken is.
Volgens Food and Water Watch zorgen deze flesjes water voor 1,5 miljoen ton plastic afval per jaar.
Natuurlijk zijn er mensen die ze hergebruiken, maar veel flesjes worden meteen weggegooid zodra ze leeg zijn.



Zeker in Nederland hebben we kraanwater van goede kwaliteit, het is dus nergens voor nodig om hier flesjes water te kopen.
Op de verpakkingen staat vaak hoeveel mineralen enz. er in de flesjes zitten, maar het is niet echt gezonder als kraanwater en veel duurder.



En als ik de flesjes hergebruik?
Dat kan, maar het nadeel is dat je ze niet goed schoon kan maken. Dus na een tijdje is het niet meer zo hygiƫnisch om de flesjes te hergebruiken.
In de flesjes water uit de supermarkt kan BPA zitten, hoe schadelijk dit precies is, is nog niet duidelijk maar in babyflesjes is het verboden.. niet voor niks lijkt me. (Meer info, zie de link onderaan dit bericht).

Wat kan ik dan doen?
Simpel, drink thuis gewoon water uit een glas en schaf voor buiten de deur een geschikte fles aan.
Er zijn speciale flessen te krijgen die er ook nog heel leuk uit zien zoals bijvoorbeeld de Dopper, en flessen met een filter (geschikt voor in het buitenland!) zoals de Bobble.
De Dopper bijvoorbeeld kun je heel makkelijk afwassen en is geschikt voor in de vaatwasser, prima om te hergebruiken dus.
De fles zijn wel wat duurder dan de supermarkt flesjes, ze kosten meestal tussen de 10 en 15 euro, maar je doet er natuurlijk heel lang mee. Vaak gaat een deel van het bedrag naar een goed doel.
Wil je een goedkopere oplossing? Ga dan eens op zoek naar een goede bidon of roestvrijstalen drinkfles.
Wat ook kan is een glazen fles gebruiken. In elke supermarkt verkopen ze van die glazen flessen met fruitsappen, deze hebben meestal een goede draaidop dus deze kun je ook hergebruiken. Afwassen is misschien niet zo handig als de opening klein is, maar ze kunnen vaak wel in de vaatwasser. Zo heb je voor een paar euro een geschikte drinkfles.




Meer info, bekijk deze links:

http://www.greenjump.nl/Blog/post/2010/07/08/Kraanwater-versus-mineraal-en-bronwater-in-een-fles.aspx

http://www.waterflessenwinkel.nl/bisfenol-a-ofwel-bpa/

0 comments:

Post a Comment